August 18, 2011

Peanut Butter Cookies (Ol' Skool)

Peanut Butter Cookies
Hmmm...hari raya dah dekat! Kalau tengaok di pasar ramadhan, blog2, facebook sume ada promo biskut raya...namun biskut raya yang paling akak suka ialah biskut peanut butter! Yummy, lemak manis n masam (buah kismis) tue..rangupnye bisukut tue yang menambat selera...korang nak?? Boleh e buat sendiri..tak susah pon, tapi sikit leceh lah..kene beli acuan die...(kat situlah seni buat biskut nie)..sapa yang suke boleh buat ikut resipi nie...guna acuan tau!!

150 g margarine, 500 g peanut butter, 300 g light brown sugar, 100 g castor sugar, 4 egg yolks, 1 tsp vanila essence, 1 tsp baking powder, 1 tsp bicarbonate soda, 1 tsp salt, 450 g all purpose flour, raisins
  1. Cream margarine and sugar then mix in peanut butter, later in add in egg yolk and vanilla essence then hand whisked until well combined.
  2. Sieve all the remaining dry ingredients then add to the cream butter mixture. 
  3. Work with fingers to form a soft crumb.
  4. Put one raisin into mold, fill up with crumb and put into oven for until its done (about 25-30 mins)
Selamat mencuba....tapi kalau nak beli dari akak pon bolehh..hahahaa..RM20/box (dlm ada lebih kurang 35biji - bekas kuih plastik yg bulat tue)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...